Archiwum 27 listopada 2018


SMOOTHIE
Autor: mandarynka2000
Tagi: owoce  
27 listopada 2018, 08:32

Smoothie arbuz z bananem i truskawkami

Składniki:

200 g miąższu arbuza 100 g truskawek banan 150 g jogurtu naturalnego 100 ml niegazowanej wody mineralnej 4 łyżki kruszonego lodu listki mięty

Jak wykonać smoothie arbuz z bananem i truskawkami?

Pokrój miąższ arbuza. Truskawki umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. Banana potnij na plastry. Przełóż owoce do blendera. Dodaj jogurt, wodę i lód, zblenduj. Koktajl przelej do szklanek i udekoruj miętą.

Czas: 10 min Ilość porcji: dla 2 osób Kaloryczność: 150 kcal  

Znalezione obrazy dla zapytania przepis na smoothie

RACUCHY Z JABŁKAMI
Autor: mandarynka2000
Tagi: jabłka   racuchy  
27 listopada 2018, 08:30

SZYBKIE RACUCHY Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI

2 jabłka 200 ml mleka (niepełna 1 szklanka) 1 jajko 150 g (1 szklanka) mąki pszennej 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej do smażenia: np. masło klarowane, olej kokosowy, inny olej roślinny

PRZYGOTOWANIE

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier wanilinowy, cukier oraz sodę oczyszczoną, wymieszać. Dodać mleko i jajko i wymieszać składniki rózgą na jednolitą masę bez grudek. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, ćwiartki przekroić wzdłuż na pół a później jeszcze na poprzeczne plasterki. Włożyć do ciasta i wymieszać. Wykładać po około łyżce ciasta i po 3 plasterki jabłek na 1 placka na rozgrzany tłuszcz na patelni i smażyć przez około 1,5 minuty na złoty kolor. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Podawać z cukrem pudrem, dżemem wiśniowym itp.

PROPOZYCJA PODANIA

cukier puder, dżem wiśniowy

WSKAZÓWKI

Zamiast kroić na plasterki możemy jabłka zetrzeć na tarce.

Wpis na blogu

DOMOWY HAMBURGER
Autor: mandarynka2000
Tagi: hamburger amerykański  
27 listopada 2018, 08:27

Domowe burgery

Przepyszny domowy burger amerykański.

Składniki

250 g łopatki wieprzowej (wcześniej należy ją zmielić) Jajko Pół cebuli Ząbek czosnku 30 g boczku 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka ketchupu Mała (najlepiej czerstwa) bułka cebulowa Mleko do namoczenia Sól Pieprz Sos hamburgerowy (przepis na najlepszy sos hamburgerowy na moim blogu tutaj: http://www.obiektywniwkuchni.pl/domowy-hamburger/) 4 bułki z sezamem (przepis na pyszne, aromatyczne i łatwe bułki do hamburgerów znajdziesz tu: http://www.obiektywniwkuchni.pl/maslane-buleczki-z-sezamem/) Sałata karbowana 2 pomidory 2 ogórki konserwowe 2 cebule czerwone Opakowanie sera topionego w formie kwadracików 4 plastry boczku wędzonego

Przygotowanie

1) Hamburgera zaczynamy od przygotowania kotletów. Najpierw należy zalać czerstwą bułeczkę cebulową mlekiem, poczekać aż nasiąknie i dobrze odcisnąć. Następnie w maszynce mielimy łopatkę razem boczkiem, czosnkiem i odciśniętą bułeczką. Do masy dodajemy jajko, musztardę, ketchup i przyprawy. 2) W międzyczasie lekko podsmażamy bardzo drobno pokrojoną cebulkę, po czym dodajemy ją do mięsnej masy. Wszystko razem dokładnie mieszamy przez ok 5 min. Formujemy płaskie, okrągłe burgery. Należy pamiętać, aby ich średnica była delikatnie większa niż średnica bułki, w której będziemy je umieszczać. To dlatego, że podczas smażenia burgery się skurczą. 3) Tak uformowane kotleciki można wyłożyć na papierze do pieczenia i schować na 15 min do zamrażarki. Dzięki temu utrzymają swoją formę i łatwiej będzie przenosić je na patelnię. 4) Mocno rozgrzewamy patelnię grillową. Smażymy kotlety z obu stron do zrumienienia. A ponieważ w tym przypadku burgery są wieprzowe, to w przeciwieństwie do mięsa wołowego, należy je dobrze wysmażyć, by nie były surowe! 5) Teraz pozostaje tylko przejść do budowania cudownego, domowego hamburgera. Bułki z sezamem rozcinamy i kładziemy dosłownie na chwilę na rozgrzanej patelni grillowej miąższem do dołu. Chodzi o to, by środek bułki był chrupiący. 6) W między czasie przekrawamy każdy plaster boczku wędzonego na pół i podsmażamy na chrupko. 7) Na dolnej połówce bułki rozprowadzamy trochę sosu, kładziemy liść sałaty, następnie kilka plastrów pomidora, ogórka konserwowego i cebuli czerwonej. Kolejna warstwa to aromatyczny kotlecik, na to plaster sera topionego i dwa półplasterki boczku. Na wszystko ponownie nakładamy porządną dawkę sosu do hamburgerów i zamykamy kanapkę dociskając ją lekko. Można pałaszować. Domowe burgery
PIERNIK
Autor: mandarynka2000
Tagi: piernik  
27 listopada 2018, 08:25

Z racji tego, że zbliżają się święta, mam dla was prosty przepis na piernik!

PIERNIK

SKŁADNIKI

125 g masła 250 g (1 szklanka) brązowego cukru (lub białego) 2 łyżki miodu 2 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 pełne łyżki kawy zbożowej (np. Inki) 250 ml mleka 2 jajka 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
PRZEŁOŻENIE:
kilka łyżek powideł śliwkowych
POLEWA:
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% - 36% 1 łyżka kawy zbożowej np. Inki 100 g ciemnej czekolady
 

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę keksową o wymiarach 12 x 25 cm posmarować tłuszczem i wysypać otrębami, mąką razową, płatkami owsianymi błyskawicznymi lub zwykłą mąką. W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon i kakao. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko. Masę wymieszać tak aby nie było w niej grudek mąki. Masę wylać do przygotowanej foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 - 50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu piernik przekroić na pół i przełożyć powidłami. Można bezpośrednio ze słoiczka, ewentualnie w celu zagęszczenia bardziej rzadkich powideł, można umieścić je w rondelku i zagotować z 1 łyżką wody, chwilkę pogotować na małym ogniu. Przełożony piernik polać polewą: w rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kawę i wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać połamaną na kosteczki lub drobno posiekaną czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Polewę ostudzić.

PROPOZYCJA PODANIA

Jeśli chcemy aby piernik był wilgotny i smaczny przez kilka dni możemy go trzymać w pojemniku na ciasto z pokrywą.

 

Piernik najlepszy

GOFRY
Autor: mandarynka2000
Tagi: gofry  
27 listopada 2018, 08:23

GOFRY DOMOWE

Lekkie i chrupiące.

SKŁADNIKI

 
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu 1 łyżka cukru wanilinowego 2 jaja 1/2 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego) lub roztopionego masła 1 i 1/3 szklanki mleka

PRZYGOTOWANIE

Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to konieczne. Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3 - 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę. Posypać cukrem pudrem i polać syropem klonowym. Lub podawać z ulubionymi dodatkami np. marmoladą, dżemem, owocami i bitą śmietaną.