RACUCHY Z JABŁKAMI


Autor: mandarynka2000
Tagi: jabłka   racuchy  
27 listopada 2018, 08:30

SZYBKIE RACUCHY Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI

2 jabłka 200 ml mleka (niepełna 1 szklanka) 1 jajko 150 g (1 szklanka) mąki pszennej 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej do smażenia: np. masło klarowane, olej kokosowy, inny olej roślinny

PRZYGOTOWANIE

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier wanilinowy, cukier oraz sodę oczyszczoną, wymieszać. Dodać mleko i jajko i wymieszać składniki rózgą na jednolitą masę bez grudek. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, ćwiartki przekroić wzdłuż na pół a później jeszcze na poprzeczne plasterki. Włożyć do ciasta i wymieszać. Wykładać po około łyżce ciasta i po 3 plasterki jabłek na 1 placka na rozgrzany tłuszcz na patelni i smażyć przez około 1,5 minuty na złoty kolor. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Podawać z cukrem pudrem, dżemem wiśniowym itp.

PROPOZYCJA PODANIA

cukier puder, dżem wiśniowy

WSKAZÓWKI

Zamiast kroić na plasterki możemy jabłka zetrzeć na tarce.

Wpis na blogu

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz